Warzywa krzyżowe to grupa, która obejmuje rośliny kapustne, liściaste oraz rzepakowe. Najczęściej spożywanymi i najbardziej popularnymi są: brokuły, kalafior, rzepak, rzodkiewka, jarmuż. Czy warzywa z tej grupy to samo zdrowie czy mogą być dla nas niebezpieczne? Jakie są ich właściwości?

Warzywa te cenione są za dużą zawartość ważnych dla naszego organizmu składników. Dla przykładu brokuły mają w swoim składzie kwas foliowy, witaminę C oraz potas. Poza tym, warzywa należące do grupy krzyżowych zawierają cenny sulforafan. Jest to związek, który wspomaga walkę organizmu z wolnymi rodnikami. Działa antybakteryjnie i pomaga w walce z miażdżycą.

Mimo wszystkich zalet, uważa się, że warzywa należące do grupy krzyżowych, mogą nieść dla organizmu pewne zagrożenia. Dzieje się tak za sprawą obecnych w ich składzie goitrogenów. Odpowiadają one za dostępność jodu w organizmie. To szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby tarczycy.

Krzyżowe warzywa z pewnością są zdrowe. Należy jednak zachować umiar w ich spożywaniu. Zwłaszcza wtedy, gdy cierpi się na chorobę tarczycy.

Źródło: http://viadrina.pl/czy-warzywa-krzyzowe-moga-chronic-przed-nowotworem/